Archives

Boualem Sansal: Brev til en franskmann om den kommende verden

Sansal 2084 verdens undergang. Figaro
Sansal 2084 verdens undergang. Figaro

I et “Brev til en franskmann om den kommende verden”, publisert onsdag i Le Figaro, uttrykte den berømte algeriske forfatteren Boualem Sansal sin frykt for fremveksten av islamisme i Algerie og de ødeleggende konsekvensene av Jihad ikke bare i Algerie, men også i Frankrike og i hele Nord Afrika  og Sahel-regionen.

“Kjære franske venn, vil jeg gjerne gi deg noen nyheter om krigen som raser i verden, her og der og som har kommet inntil ditt vindu. Jeg hørte noen ekko. Vinduene til våre naboer angår deg kanskje ikke men, likevel, når en bygning kollapser i larmen, er det hele nabolaget som er rystet”, varselet den nominerte til litteraturpris Prix Goncourt 2015.

Og legger til: “Jeg begynner med mitt land, Algerie, jeg beklager, jeg og min kjære lever der, for å fortelle dere at jeg er veldig bekymret for det landet. Da jeg reiste for å besøke deg, for to uker siden, forlot jeg det i en forferdelig tilstand, og splittet, med en lukt av smerte og død. De som styrer i navnet kun til sine egeninteresse forstår ingen ting, de gjør sin virksomhet rolig, mett og distrahert som de er, fortsatt tror på den gamle rammen, som 1984 (tittelen til mesterverket av George Orwell som inspirerte Sansal til å skrive sin siste roman ‘2084 verdens undergang), som de hadde innviet i jubel for utvinning av selvstendighet og lykken av å smake så snart frukten av oljeinntektene, mens raseriet melder seg på alle kanter. ”
I Algerie i dag. Etter å ha ødelagt en del av folket i perioden 1 990, er de barbariske hordene i ferd med å begynne på nytt. Jeg er sikker på at jeg ikke er den eneste som ser dem okkupere gatene, fylle moskeene, reise over hele landet dag og natt, gjenvinne horder , organisere nettverk, forberede slagmark, reise over grensene tungt lastet. Hvorfor skulle de gjøre det hvis ikke for å forberede den nye hellig krigen, den store jihad av endetiden? Men akkurat nå er presidenten, alias Small Brother, den største faren. Døende og gal som han er, men smartere og mer utspekulert og hevngjerrig enn noensinne, har han underminert landet slik som nazistene underminerte Paris for å blåse den opp på deres tilbaketog. Den dagen han dør vil alt eksplodere, Algerie forsvinner med ham er hans plan. Han overlater ikke landet til generaler han avskyr , eller til folket han forakter, eller til islamistene som han dømmer er for usikre i i sin tilnærming til å fortjene å etterfølge ham. I sannhet, bare folket er fortapt, offiserene har komfortable eiendommer i alle vakre hovedsteder i verden og islamistene har leirene hvor solen til Allah skinner. Fordelen med hellig krig er at den kan gjøres over alt mens skitne penger bare blir huset i skatteparadiser ”
Boualem Sansal varsler sine franske venner om konsekvensene av kaoset i Algerie i deres land og unnlater ikke å peke fingeren på de franske herskerne som han holder ansvarlig for faren de står overfor. “Jeg håper at ved mitt neste besøk til Frankrike, vil jeg ikke kunngjøre slutten av landet mitt. Vær oppmerksomme på at når dette enorme landet raser sammen, vil det trekke med seg hele Maghreb og Sahel til bunnen av avgrunnen og tsunamien som følger vil nå helt inntil den engelske kanal. Vil dere ha tid, mine venner, til å finne ly av fjellet (slik kabylene gjorde før)? Jeg forteller dere ærlig, jeg frykter for dere, dere virker så lite forberedt, om ikke ubevisste. Jeg vet ikke heller om dere innser at deres herskere med ubeskrivelig svak karakter presser dere rett i marerittet!”
http://www.lefigaro.fr/

Leave a Comment

%d bloggers like this: