News

Høytidelig nyttårsfeiring (Yennayer) for kabylene i Paris

Claude Goasguen, parlamentariker og ordfører i det 16. arrondissement i Paris uttrykte sine ønsker til det kabylske folket.

Det var en stor folkemengde i rådhusets festsal i det 16. distriktet denne tirsdag den 11. januar,  kvelden for den første Anavad (den Kabylske regjering) feiringen av Yennayer .

I sin tale som fulgte, nevnte medlemmet av det franske parlamentet og ordføreren i det 16. distriktet først  de svært alvorlige hendelser som har rammet Algerie disse siste dagene. Så  uttrykke han sine ønsker om at dette året vil være  der ” det kabylske folket endelig kan ta full besittelse av sine  kulturelle uttrykksformer og kulturpolitikk ” for å endelig bli offisielt anerkjent.

“Kabylias  historie er en stor historie. Det sies at kelterne hadde kommet dit for lenge siden, og at det finnes likheter mellom kelterne og kabyler” . Akkurat som dere kabyler, lar vi kelterne oss  ikke knekke – vi gjør motstand! Dere er hjemme her i Frankrike!”avsluttet ordføreren.

Blant de personligheter som var tilstede denne kvelden, sammen med blant statsrådene  i den kabylske provisoriske regjeringen, var essayist, journalist og spaltist Yvan Roufiol, som ble invitert til å si noen ord på podiet.

Yvan Roufiol sa seg å være svært nær kabylene  av mange grunner. Den første grunnen er hans keltiske opprinnelse, den andre er i hovedsak i form av ideer fordi han deler “kampen til kabylene i Kabylia for bevaring av deres kultur, sin identitet” . Den tredje grunnen er at kabylene i hans øyne er eksemplariske som  franskmenn som stammer fra immigranter, deres assimilasjon, i hvert fall full integrasjon, i en tid da vi føler et brudd skjer, selv om det bare er gjennom meningsmålinger, noe som øker skepsisen til av en del av det nasjonale fellesskap.

“Kabylene er selve eksemplet vi bør vise til offentligheten. Det offentlige som ikke er interessert i mye subtilitet”

Dette aspektet er også grunnleggende for en jødisk aktivist fra the International Association Bnai Ibrith, invitert til podiet. Han sa  “det er moro å se folk som føler seg bra i Frankrike, ønsker å bo i Frankrike og holder seg til franske verdier, spesielt i denne spente atmosfæren som kan bli mer og mer spent “. “Imazighene (Kabyler) og jødene har lenge betraktet hverandre som  fettere. Forfatteren Gerard  Israel lærte meg  hvorfor han heter Israel. Det var fordi da hans forfedre, som var Amazigh, i Nord Afrika, konverterte til jødedommen, ble alle kalt Israel, for det  ikke fantes noen sivil registrering. Nå må vi ta affære, vi må gå videre, vi må få ting på papir!”
Talene ble avsluttet med intervensjoner av Pascal Hilout fra  Riposte Laïque, Arezki Bakir for ASKAF og UMP kandidaten Lynda Asmani.

Leave a Comment