News

Ferhat Mehenni: En engasjert humanist, en fredens mann

Ferhat Mehenni: En engasjert humanist, en fredens mann

Ferhat Mehenni, også kjent som Ferhat Imazighen Imula (5. mars 1951 i Illoula -), er en kabylsk sanger og politisk aktivist, grunnlegger og første president av Bevegelsen for autonomi Kabylia( MAK). Han har siden 1. juni 2010 vært president i den provisoriske regjeringen for Kabylia (GPK), en regjering bevegelsen satte opp i eksil i Frankrike.

Etter å ha blitt uteksaminert fra Universitetet i Alger med en mastergrad i statsvitenskap, gjorde Ferhat sitt første skritt inn i musikkens verden i 1973, ved å vinne første premie i Algiers Modern Music Festival. Det var kort tid etter denne suksessen at han begynte en strålende karriere som en protest sanger. Han var spesielt fiendtlig innstilt mot regjeringen i Algerie og islamistene. Dette førte  til at han ble arrestert 13 ganger.

30. juni 1985 var han blant grunnleggerne av den algeriske League of Human Rights og medlem av styringsgruppen. Han ble arrestert den 17. juli i sitt hjem i Azazga for medlemskapet i ligaen, og  for å ha feiret utenfor offisielt kortesjen årsdagen for uavhengighet. Han ble  dømt 20. desember 1985  til tre års fengsel, og torturert av regjeringsstyrker. Etter den svarte berber våren i 2001,  massakren i Kabylia som fremkom etter algeriske gendarmes drepte en ung Kabylsk mann, Masinissa Guermah, som var i forvaring, etablerte Ferhat MAK, Movement for Autonomy i Kabylia, en politisk bevegelse som krever selvstyre i Kabylia. Drapet på Ferhats eldste sønn (Améziane Mehenni) i 2001 ble ansett som en straff på grunn av hans kamp for selvstyre.

Hans musikk er svært politisk og unik. Han har produsert flere albumer:
Tuγac n ddkir – Songs of steel, love and liberty (1994)
Tuγac n tmes d waman – Songs of Fire and Water (1996 and 2001)
I Tmurt n Leqvayel – Hymn to Kabylia (2002)
Adekker d usirem – Requiem and Hope (2004)

Det er viktig å ikke betrakte Ferhat som en Bob Dylan type protest sanger. Ferhat, som Lounis Ait Menguellet eller Matoub Lounes, kommer fra en muntlig tradisjon der sangen virker som avisen eller politiske taler i europeiske samfunn. Det er veldig kraftig som et kommunikasjonsmiddel. Det er ikke lett for det vestlige publikum å forstå kraften i sangen i en muntlig tradisjon, selv når en skriftlig tradisjon eksisterer.

Ferhat er først og fremst en politisk aktivist som bor i et samfunn med sterke muntlige tradisjoner, og bruker musikk for å formidle disse ideene. Det er ganske vanskelig å skille politikeren fra sangeren.

Ferhat Mehenni har skrevet to bøker. Den ene, “Algérie: La question kabyle”, utgitt i 2004, der han forklarer sine ideer om kabylsk nasjonalisme.

Den andre,“Identitetens århundre: Slutten på de post-koloniale statene“, ble utgitt i 2010.

Nå er den også på Wikipedia: http://no.wikipedia.org/wiki/Ferhat_Mehenni

Leave a Comment

%d bloggers like this: